Specialiștii spun că da, în România, cumpărarea unui apartament în vederea închirierii este și va fi mult timp o formă de investiție rentabilă. Următoarea întrebare vine automat: investești într-un apartament nou sau într-unul vechi?
În principiu, orice apartament achiziționat se poate transfoma într-o investiție. Dacă în cazul celor vechi multe aspecte țin de noroc, în cazul apartamentelor noi, nu ar trebui să existe surprize.
Propun să trecem căteva aspecte sub lupă, poate iți vor fi de ajutor.
1.Certificatul energetic
Cele mai multe blocuri din Brașov au fost izolate, unele pe cheltuiala primăriei, altele pe cheltuiala proprietarilor, altele doar parțial sau cu polistiren de grosime sub 10 cm.
Blocurile noi precum cele ridicate de Mosaic Residence sunt izolate cu polistiren expandat de 10 cm. Cărămida de 30 cm este încă un aspect de luat în calcul atunci când vine vorba de izolație termică și obținerea unui certificat energetic de clasă A.
2. Instalații de orice tip
Timpul înseamnă uzură și asta se vede și în instalațiile termice, sanitare sau electrice. La cumpărarea unui apartament vechi, starea instalațiilor poate fi o loterie.
Apartamentele din blocurile noi au avantajul timpului. Toate instalațiile care se găsesc într-un apartament nu numai că sunt noi, sunt și în pas cu tehnologia. Apartamentele noi din cartierul Tractorul sunt echipate cu centrale termice în condensație, cu obiecte sanitare din ceramică, cu căzi de baie acrilice (marca Ideal Standard). De asemenea, se pune accent pe calitate și în ceea ce privește bateriile de la chiuvete care vin cu garanția certificată a calității Hansgrohe.
3. Finisaje interioare
De cele mai multe ori, când se achiziționează un apartament vechi, noii proprietari schimbă finisajele interioare precum parchetul, gresia și faianța. Fă un calcul pe mp și te vei apropia de valoarea reală a apartamentului.
Cănd cumperi un apartament nou, toate finisajele sunt noi. In cazul dezvoltatorului Mosaic Residence finisajele sunt alese dintr-un paletar generos. Gresia și faianța sunt alese de la producătorul italian Ragno iar parchetul este furnizat de Vicla, producator român recunoscut internațional pentru calitatea prelucrării lemnului.
4. Bucătării open space
Mulți proprietari care doresc să modifice aspectul unui apartament vechi se apucă de spart pereți, cu sau fără aprobare. 🙂 Din cei cunoscuți de tine care au făcut asta, câți au aprobare? Care este efectul acestor modificări asupra structurii de rezistență a blocului? Sunt două întrebări pertinente care ar trebui să dea de gândit.
În cazul achiziționării unui apartament nou, în stadiul de proiect sau construcție, poți aduce modificări, mai ales în cazul construcțiilor cu structură pe cadre. Dacă vrei o bucătărie open space, tot ce trebuie să faci este să transmiți acest lucru dezvoltatorului. Toate modficările se fac astfel încât structura blocurilor să nu fie afectată.
5. Spațiul util
Cunoaștem cu toții cam câți mp are un apartament care a fost construit în urmă cu 30 de ani. Pe lângă dimensiunile camerelor, trebuie să amintesc de dimensiunile băilor sau a bucătăriilor.
Apartamentele noi au fost construite tocmai în ideea de a oferi mai mult spațiu, mai mult confort. Și ferestrele au dimensiuni mai generoase pentru a asigura mai multă lumină naturală.
6. Locuri de parcare
Dacă achiziționezi un apartament vechi, șansa de a găsi un loc de parcare este nulă. La achiziționarea unui apartament nou poți fi liniștit din acest punct de vedere, dezvoltatorul a luam în calcul nevoia și a construit atât locuri de parcare supraterane, cât si subterane.
Sunt multe aspecte pe care le mai poți lua în calcul. Sentimentul de casă nouă este unic, indiferent dacă te muți tu în ea sau dacă o oferi spre închiriere. Nimic nu se compară cu sentimentul de „acasă”.
Dacă vrei să faci o investiție sigură, un apartament nou este o alegere înțeleaptă.